Nie wiem co mi się dziś stało, ale po raz pierwszy jakikolwiek kulinarny przepis ( o ile 6 minut w sumie w kuchni można uznać za kulinarny popis ) pojawia się dziś na moim blogu! 🙂 Mam dla Was trzy banalne przepisy na domowe pasty do kanapek, które są nie tylko smaczne, ale stanowią zdrową alternatywę dla przetworzonych smarowideł i past ze sklepu naszpikowanych chemią.
DOMOWE PASTY NA KANAPKI W 2 MINUTY
Wszystkie pasty to moja improwizacja, a proporcje dobrałam na oko. Zawsze tak gotuję i ponoć całkiem nieźle mi to wychodzi. 🙂 Oczywiście w zależności od Waszych upodobań możecie kombinować z przyprawami, ostrością czy solą, której akurat ja staram się używać jak najmniej. Przygotowanie każdej pasty zajmie Wam dwie minuty włącznie z wyciągnięciem produktów z lodówki i kuchennych szafek. 🙂
1.PASTA Z BIAŁEJ FASOLI I SUSZONYCH POMIDORÓW
Składniki:
- puszka białej fasoli konserwowej
- suszone pomidory w oleju roślinnym
- łyżka koncentratu pomidorowego
- pieprz czarny
Przygotowanie:
Do głębszego naczynia wsyp odcedzoną fasolę z puszki.
Dorzuć kilka pomidorów suszonych. Ja dodałam 7 kawałków.
Dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego.
Dolej trochę oleju z pomidorów.
Dopraw pieprzem do smaku.
Zblenduj wszystko i gotowe!
2. PASTA Z ŁOSOSIEM I WĘDZONYM TWAROGIEM
Składniki:
- łosoś pieczony (idealnie nadaje się do tego kawałek łososia, który został Wam z obiadu, łosoś może być pieczony, ale bez żadnej panierki! )
- kostka (ok. 250 g) twarogu wędzonego (można go kupić w większości marketów i minimarketów)
- mała cebula czerwona
- musztarda francuska
- musztarda delikatesowa
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Do miski wrzuć rozdrobnionego łososia, a następnie dodaj twaróg.
Wszystko rozdrobnij razem widelcem.
Cebulę posiekaj drobno w maleńką kostkę i dodaj do miski.
Wszystko wymieszaj.
Dodaj łyżkę musztardy francuskiej i łyżkę delikatesowej.
Jeśli uznasz, że konsystencja jest nieco za sucha, dodaj trochę oliwy z oliwek.
..i gotowe! 🙂
3. PASTA Z ZIELONYCH OLIWEK I SŁONECZNIKA
Ostatnia pasta jest równe banalna i można właściwie powiedzieć, że to klasyczna tapenada, czyli pasta znana na południu Europy składająca się głównie z oliwek czarnych lub zielonych. Wedle regionu i zawartości lodówki dodaje się do oliwek kapary, bakłażan, anchois, pomidory, czy czosnek. Tapenada wywodzi się z Prowansji, ale zjecie ją równie dobrze np. w Hiszpanii. Zapraszam Was na moją wersję.
Składniki:
- oliwki zielone (ja miałam słoik o pojemności 370 ml)
- słonecznik łuskany
- oliwa z oliwek
- czosnek
Przygotowanie:
Odcedzone oliwki przesyp do głębszego naczynia.
Dodaj ziarna słonecznika (ja dałam dwie duże łyżki).
Dodaj mały ząbek czosnku.
Dolej trochę oliwy.
Wszystko razem zblenduj i gotowe!
DOMOWE PASTY NA KANAPKI
Jeśli komuś podsunęłam pomysł na śniadanie albo przekąskę, to bardzo się cieszę! 🙂 Pamiętajcie, że jemy oczami – atrakcyjne podanie past na śniadanie nacieszy nie tyko żołądki domowników! 🙂 Ja podałam pasty w małych tażinach, które kilka tygodni temu przywiozłam z Maroka.
Smacznego! 🙂