LIFESTYLE

DOMOWE PASTY NA KANAPKI W 2 MINUTY

Nie wiem co mi się dziś stało, ale po raz pierwszy jakikolwiek kulinarny przepis ( o ile 6 minut w sumie w kuchni można uznać za kulinarny popis ) pojawia się dziś na moim blogu! 🙂 Mam dla Was trzy banalne przepisy na domowe pasty do kanapek, które są nie tylko smaczne, ale stanowią zdrową alternatywę dla przetworzonych smarowideł i past ze sklepu naszpikowanych chemią.

DOMOWE PASTY NA KANAPKI W 2 MINUTY

Wszystkie pasty to moja improwizacja, a proporcje dobrałam na oko. Zawsze tak gotuję i ponoć całkiem nieźle mi to wychodzi. 🙂 Oczywiście w zależności od Waszych upodobań możecie kombinować z przyprawami, ostrością czy solą, której akurat ja staram się używać jak najmniej. Przygotowanie każdej pasty zajmie Wam dwie minuty włącznie z wyciągnięciem produktów z lodówki i kuchennych szafek. 🙂

1.PASTA Z BIAŁEJ FASOLI I SUSZONYCH POMIDORÓW

Składniki:

  • puszka białej fasoli konserwowej
  • suszone pomidory w oleju roślinnym
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • pieprz czarny

Przygotowanie:

Do głębszego naczynia wsyp odcedzoną fasolę z puszki.

Dorzuć kilka pomidorów suszonych. Ja dodałam 7 kawałków.

Dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego.

Dolej trochę oleju z pomidorów.

Dopraw pieprzem do smaku.

Zblenduj wszystko i gotowe!

 

pasta z białej fasoli i suszonych pomidorów

2. PASTA Z ŁOSOSIEM I WĘDZONYM TWAROGIEM


Składniki:

  • łosoś pieczony (idealnie nadaje się do tego kawałek łososia, który został Wam z obiadu, łosoś może być pieczony, ale bez żadnej panierki! )
  • kostka (ok. 250 g) twarogu wędzonego (można go kupić w większości marketów i minimarketów)
  • mała cebula czerwona
  • musztarda francuska
  • musztarda delikatesowa
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Do miski wrzuć rozdrobnionego łososia, a następnie dodaj twaróg.
Wszystko rozdrobnij razem widelcem.
Cebulę posiekaj drobno w maleńką kostkę i dodaj do miski.
Wszystko wymieszaj.
Dodaj łyżkę musztardy francuskiej i łyżkę delikatesowej.
Jeśli uznasz, że konsystencja jest nieco za sucha, dodaj trochę oliwy z oliwek.
..i gotowe! 🙂

pasta z łososiem i wędzonym twarogiem

3. PASTA  Z ZIELONYCH OLIWEK I SŁONECZNIKA

Ostatnia pasta jest równe banalna i można właściwie powiedzieć, że to klasyczna tapenada, czyli pasta znana na południu Europy składająca się głównie z oliwek czarnych lub zielonych. Wedle regionu i zawartości lodówki dodaje się do oliwek kapary, bakłażan, anchois, pomidory, czy czosnek. Tapenada wywodzi się z Prowansji, ale zjecie ją równie dobrze np. w Hiszpanii. Zapraszam Was na moją wersję.


Składniki:

  • oliwki zielone (ja miałam słoik o pojemności 370 ml)
  • słonecznik łuskany
  • oliwa z oliwek
  • czosnek

Przygotowanie:

Odcedzone oliwki przesyp do głębszego naczynia.

Dodaj ziarna słonecznika (ja dałam dwie duże łyżki).

Dodaj mały ząbek czosnku.

Dolej trochę oliwy.

Wszystko razem zblenduj i gotowe!

pasta z zielonych oliwek i słonecznika

DOMOWE PASTY NA KANAPKI

Jeśli komuś podsunęłam pomysł na śniadanie albo przekąskę, to bardzo się cieszę! 🙂 Pamiętajcie, że jemy oczami – atrakcyjne podanie past na śniadanie nacieszy nie tyko żołądki domowników! 🙂 Ja podałam pasty w małych tażinach, które kilka tygodni temu przywiozłam z Maroka.

 

Smacznego! 🙂

Podobne